Onderzoek: Horecadistributie in Zuidas

Samen inkopen en gebundeld laten leveren, een kans voor horecadistributie in Zuidas? Isabelle Benelli (derdejaars student Logistics Management aan de Hogeschool van Amsterdam) deed hier in opdracht van Hello Zuidas onderzoek naar. Haar conclusies lees je hieronder.

Het aantal horecaondernemingen in Zuidas neemt toe met als gevolg dat de voedsellogistiek groeit. De grenzen tussen de horeca en catering zijn langzaam aan het vervagen omdat de consument steeds meer behoefte heeft aan kwalitatieve, verse en gezonde producten. Door deze ontwikkelingen wordt er steeds meer en vaker besteld door horecaondernemers en foodservices. Maar wat betekent dit voor de horecadistributie?

In Zuidas rijdt veel vrachtverkeer om aan horecaondernemers en foodservices te leveren. Gemiddeld worden er 1.520 leveringen per week aan 93 horecazaken in Zuidas uitgevoerd. De ecologische footprint van alle ondernemingen in Zuidas is twee keer zo groot als in de rest van Amsterdam. 

Vanuit het lectoraat Urban Technology van de Hogeschool van Amsterdam samen met Hello Zuidas is een onderzoek gehouden waarbij is gekeken wat er gebeurt als er gezamenlijk inkopen worden gedaan en gebundeld wordt geleverd. Tijdens dit onderzoek is gefocust op vijf horecaondernemers binnen de WTC-toren.

Op dit moment bestellen de horecaondernemers afzonderlijk van elkaar bij verschillende leveranciers, waarbij zij elke keer het bestelproces moeten herhalen. De leveranciers komen ieder voor zich de bestellingen aan de horecaondernemers afleveren. Per week worden zo een 63 leveringen geleverd aan de vijf horecaondernemers in de WTC-toren. 

Voor de gewenste situatie waarbij ondernemingen samen inkopen en gebundeld laten leveren, bestellen de horecaondernemingen via één onlineplatform. Verschillende leveranciers zijn hierbij aangesloten die vervolgens de bestellingen op een locatie buiten de stad, bij een hub afleveren. Hier worden de bestellingen geconsolideerd en met elektrische voertuigen naar de WTC-toren getransporteerd.

Door samen inkopen te doen en gebundeld te laten leveren komen de volgende voordelen naar voren:
    De vervoersbewegingen kunnen van 63 leveringen gereduceerd worden naar 16 leveringen per week
    Door gebruik te maken van één online platform bespaart dit tijd en zorgt dit voor bestelgemak voor de horecaondernemers
    Het gebruik van elektrische voertuigen zorgt voor reductie van de CO2 uitstoot
    Door de reductie van de vervoersbewegingen zal de leefbaarheid en de bereikbaarheid van Zuidas toenemen

Hoe meer ondernemingen gezamenlijk inkopen en gebundeld laten leveren hoe meer effect het zal hebben op de leefbaarheid en bereikbaarheid van Zuidas.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Projectleider Openbare Ruimte & Veiligheid Fouad Benaya via fouad.benaya@hellozuidas.com