Winnaars van de Zuidas Duurzaamheidsprijs 2023 zijn bekend

Na maanden van voorbereiding was het eindelijk zover! De Zuidas Duurzaamheidsprijs is 9 november uitgereikt aan zes inspirerende en duurzame projecten. Met de meeste stemmen van het publiek viel de RAI Amsterdam in de prijzen met het project ‘Hartverwarmend Amsterdam’. Vervolgens maakte de vakjury per categorie bekend dat de volgende projecten hebben gewonnen: De Speelwildernis van Jan van Schaik en Arend Niebuur, Vegan kantine van de Gerrit Rietveld Academie, Zuidas een plek voor iedereen van Vebego, Energiecoach van !Woon, In 100 days to zero food waste van Vermaat Groep BV en Travel Grant van de VU.

De Zuidas Duurzaamheidsprijs, die voor het eerst vorig jaar werd uitgereikt, werd druk bezocht in de Amsterdamsche Football Club (AFC) op het sportpark Goed Genoeg. De vakjury onder leiding van Yvette Watson, CEO The 2B Collective & Co-founder PHI Factory maakten de volgende winnaars bekend:

Zandraket – ‘De Speelwildernis’ 

Een ecologische hotspot in het hart van de Zuidas te midden van hoogbouw. De Speelwildernis is ontworpen als een speellandschap voor kinderen van 4 tot 12 jaar en biedt een bijzonder contrast tussen een groene oase en de hoogbouw in Zuidas. De speellandschappen van Zandraket zijn gemaakt door onder andere Jan van Schaik en Arend Niebuur.

Gerrit Rietveld Academie – Vegan Kantine

De academie heeft de stap naar een bijna volledig veganistische kantine gemaakt. Wat resulteert in een flinke reductie van CO2-uitstoot en andere schadelijke effecten voor het klimaat.

!WOON – Energiecoach

Een gratis bezoek van een energiecoach kan jaarlijks tientallen tot honderden euro’s per jaar besparen. De energiecoaches zijn vrijwilligers, getraind en begeleid door !WOON. Waaronder vrijwilligers van mensen die werken op de Zuidas.

Vermaat Groep BV – In 100 days to zero food waste 

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem met enorme economische, sociale en ecologische gevolgen. Door de ‘In 100 days to zero foodwaste’ challenge, een initiatief van Vermaat en Deloitte binnen het Net Positive Network, wordt voedselverspilling verminderd.

Vebego, Zuidas een plek voor iedereen

Vebego streeft naar een meer inclusieve Zuidas. Vebego biedt iedereen een rol van betekenis aan; ook wel aanpakkers genoemd. De kennis en ervaring die Vebego opdoet willen ze graag met alle bedrijven op de Zuidas delen.

VU Travel Grant

Duurzaamheid is één van de speerpunten van de VU. Daarom heeft het International Office een beurs gelanceerd die studenten motiveert de trein te pakken naar hun ‘exchange’ bestemming.

Meer dan 1000 mensen hebben gestemd voor de publieksprijs waarbij RAI Amsterdam heeft gewonnen met hun project ‘Hartverwarmend Amsterdam’. Dit concept omvat dagverse, duurzame, smaakvolle en diervriendelijke ingrediënten van bedrijven uit de omgeving van Amsterdam en heeft dit jaar een plantbased concept toegevoegd.

De Duurzaamheidsprijs wordt georganiseerd door de Gemeente Amsterdam Zuidas, Hello Zuidas, en Green Business Club Zuidas. Met de Duurzaamheidsprijs wordt een platform geboden voor verschillende projecten die bijdragen aan de verduurzaming van Zuidas Amsterdam.