Slim coronaproof naar evenementen, als het weer kan

Als de lente komt en de ontwikkeling van het coronavirus het toelaat, willen we het terras op. Als er een evenement is, willen we daarheen. Coronaproof, alstublieft. Amsterdam denkt na over mogelijkheden. En die zijn er. Ook de RAI experimenteert. Vrijdag 5 februari bezocht Victor Everhardt, wethouder Financiën en Economische Zaken van de Gemeente Amsterdam het evenementenconcept The Stage is Yours in RAI Amsterdam.

In de RAI is een hal volledig coronaproof ingericht. Het concept The Stage is Yours is een voorbeeld van toepassingen waarmee op een verantwoorde manier de evenementenbranche slim, snel en veilig weer voor publiek open kan, zodra de besmettingscijfers dit toelaten. Hal 12 biedt ruimte aan 800 congresdeelnemers, 1.175 bezoekers in (duo)theateropstelling of 300 personen aan ronde dinertafels.

Victor Everhardt: “Deze week presenteerde het Rijk een nieuwe routekaart coronamaatregelen met hierin ook versoepelingen, zodra dit mogelijk is. De maatregelen die daarin staan zijn heel algemeen, maar er kan zoveel meer. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van slimme technologie. Of met dit mooie initiatief van de RAI. Het is goed nieuws dat de komende maand wordt geexperimenteerd met evenementen. Laten we die inzichten en alle slimme ideeën van ondernemers in onze stad, samen met het Rijk, benutten om de Routekaart terug nog wat scherper te stellen. Want Amsterdammers moeten elkaar straks weer kunnen ontmoeten en ondernemers snakken naar perspectief. Het Rijk bepaalt het tempo, wij kijken hoe het slimmer kan.”

Maurits van der Sluis, COO benadrukt. "De samenwerking met de gemeente en partners is essentieel. We zijn blij dat na bijna een jaar zonder horizon, er hoop gloort voor de evenementenbranche. Op maandag 15 februari wordt het eerste (pilot-)evenement georganiseerd sinds het uitbreken van de coronacrisis, daarna volgen er nog zeven - waaronder twee voetbalwedstrijden. Daar kijk ik enorm naar uit".

Slimme toepassingen helpen met het verminderen van besmettingsrisico, zoals een armbandje dat het bewustzijn van je afstand tot anderen kan vergroten, of een scherm dat aangeeft hoe dichtbij je bij anderen staat. Daarnaast biedt de brede inzet van sneltesten - en ‘Covid- paspoorten’, perspectief voor organisatoren van evenementen. In ieder geval staat Amsterdam in de startblokken om open te gaan, zodra het weer kan.

Stage is Yours
Het Stage is Yours concept in de RAI biedt beleving op maat en volgt hierbij de regels en richtlijnen die beschreven staan in het protocol RAI Amsterdam – Veilig, Verantwoord