Polderdak Old School verhuist naar Voedselbank Amsterdam Zuid

Deze week verhuisde het eerste Polderdak ter wereld van Old School aan de Gaasterlandstaat in Amsterdam naar het onlangs gerenoveerde pand van de Voedselbank in Amsterdam Zuid. Op deze manier wordt het groene dak hergebruikt op een nieuwe locatie. Het groene dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en werkt verkoelend in de zomer.

Polderdak
Het eerste Polderdak ter wereld op Old School is in 2013 ontstaan uit een samenwerkingsverband van Green Business Club Zuidas, Amsterdam Zuidas, Waternet en De Dakdokters. Het is een groen, waterbergend dak met een uniek watermanagementsysteem dat piekbuien opvangt. Het houdt het regenwater vast en laat het daarna beetje voor beetje afvloeien naar het riool, dat op deze manier minder overbelast raakt.

Er was belangstelling voor het Polderdak vanuit de hele wereld. Inmiddels zijn er Polderdaken te vinden in Den Haag, Delft, Leiden en Rotterdam, maar ook  in New York en de Italiaanse steden Viterbo, Palermo, Cagliari en Perugia.

Polderdaken Zuidas
Amsterdam blijft echter de Polderdak-hoofdstad met momenteel meer dan tien stuks, onder andere in Zuidas waar ook op De Boel en het kantoor van Breevast Polderdaken liggen.


Polderdak op Voedselbank Amsterdam Zuid (Bron: Green Business Club Zuidas)

Wateroverlast
Klimaatverandering zorgt voor lange perioden van droogte, maar ook voor steeds extremer wordende hoosbuien. In stedelijk gebied hebben deze hevige buien grote impact. Het riool is niet altijd geschikt om zo veel water in zo’n korte tijd af te voeren. Waterberging op daken en in tuinen is daarom van groot belang.

Verhuizing
Het gebouw van Old School wordt gerenoveerd of afgebroken, vandaar dat het Polderdak daar niet kon blijven liggen. Green Business Club Zuidas wilde dit bijzondere dak graag een nieuwe bestemming geven. Het nieuwe pand van de Voedselbank Amsterdam Zuid aan de Lutmastraat bleek een uitstekende nieuwe locatie.

Je leest hier meer over het Polderdak.