Ontwikkelstrategie 2035: bouwen aan buurten van de toekomst

Amsterdam groeit. Daarom heeft de gemeente Amsterdam een plan gemaakt voor het bouwen van meer woningen en stadsontwikkeling in de toekomst: de Ontwikkelstrategie 2035. 

Ondanks de bouwcrisis is de gemeente voornemens om jaarlijks 7500 woningen bij te bouwen. Hierbij is het uitgangspunt 40 procent sociaal, 40 procent middensegment en 20 procent vrije sector woningen.
Om de historische binnenstad te ontlasten wordt er de komende jaren  vooral gebouwd rondom de Ringzone. Daarna zijn er in de stad nieuwe locaties nodig om te kunnen bouwen. Het idee  is om het Osdorpplein, het Buikslotermeerplein, de ArenApoort en de Zuidas te laten uitgroeien tot volwaardige stadscentra.

Verdichten

Verdichten is hierbij het "buzz" woord.  "Het accent op Zuidas is dat we de hoogte in kunnen en willen", licht Olivier Otten, directeur van Hello Zuidas, toe. "De identiteit van Zuidas is de hoogbouw. Hierin kun je zoveel mogelijk functies de ruimte geven en veel voorzieningen in kwijt. Een gebied als Zuidas kan de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Hoe meer functies per m2, hoe geslaagder de strategie."

Groen en blauw

De druk ligt vooral op bereikbaarheid, meent Otten. "Er wordt in de toekomst minder geïnvesteerd in infrastructuur. Op Zuidas kan dat spannend worden! Straks komen er veel meer bewegingen in het gebied. Dat wordt nog een hele opgave om dat in de beperkte ruimte te organiseren. In de plannen is respect voor de natuur: zo mogen groene zomen als het Amsterdamse en de Nieuwe Meer niet worden bebouwd en is er een vernieuwde focus op bedrijventerreinen. Zij mogen ook hun functie behouden."

In de toekomst moeten de nieuwe stadscentra beter bereikbaar en aantrekkelijker worden, met meer winkelaanbod, culturele mogelijkheden en ontmoetingsplekken.

Inspraak

Op 30 januari is het concept Amsterdam: Bouwen aan buurten van de toekomst vrijgegeven voor inspraak. De inspraakperiode loopt tot en met 20 maart 2024.

Meer weten over de Ontwikkelstrategie 2035? Klik HIER voor het concept Ontwikkelstrategie 205.