Mixed Use gebouwen in de gemengde stad

Een aantal keer per jaar brengt Hello Zuidas het Wonen in Zuidas netwerk bij elkaar om kennis te delen en elkaar te inspireren op thema’s en casuïstiek die actueel zijn in het ontwikkelgebied Zuidas. De afgelopen bijeenkomst kwamen we online bij elkaar om te spreken over concepten van gemengde gebouwen, een fenomeen dat je steeds vaker ziet. In plaats van een gebouw met alleen woningen of alleen kantoren, kiest Zuidas voor gebouwen met gemengde functies. Dit past in de visie van de gemengde stadswijk met toekomstbestendige gebouwen en levendige ‘plinten’. Hoe geven ontwikkelaars invulling aan deze visie? EDGE en VORM Ontwikkeling aan het woord. 

Bron: Marcel Steinbach

Valley 

Langs de Beethovenstraat direct aan de A10 verreist momenteel het indrukwekkende Valley. In de loop van volgend jaar wordt het gebouw opgeleverd en kan iedereen er genieten van een skybar, museum, bars, winkels en restaurants. Op de begane grond komen de verschillende functies van het gebouw samen. De rotsachtige uitstraling van het gebouw en de fysieke inrichting van de zogenaamde ‘grotto’ waar bewoner en bezoeker elkaar treffen maken dat iedereen zich er straks thuis voelt. De kantoren in de middenlagen hebben allemaal iets unieks. Of ze kijken uit op de centrale hal, of ze komen uit op het buitenterrein: de vallei. Dat wordt een groene oase, voor iedereen toegankelijk. De levendige, groene en rotsachtige ene kant staat in fel contrast met de andere strakke, spiegelachtige kant van AFC. Het is een bewuste keuze die de verschillende werelden van Zuidas symboliseert. 


De Puls 

Het project van VORM Ontwikkeling is nog wat verder weg van realisatie, maar de plannen zijn minstens zo indrukwekkend. Naast het zojuist opgeleverde Hourglass komt straks een in het oog springend gebouw met twee torens dat doet denken aan de moderne Amsterdamse School. Ook hier is aandacht voor de begane grond, die zal uitnodigen om een wandeling doorheen te maken. Bezoekers vinden hier winkels, bars, restaurants, een bioscoop en de kantoorbezoekers hebben straks een eigen sportschool. Ook dit gebouw leunt direct aan de A10. Aan de andere kant ontwikkelt de gemeente Amsterdam een park, dat wordt doorgetrokken op het gebouw. Maar er is meer aandacht voor duurzaamheid. Zo komen er zonnecellen in de gevels en een uitgebreid waterbergingssysteem dat tegelijk het groen van water voorziet. Wij kunnen niet wachten om deze prachtige ontwerpen straks in het echt te bewonderen! 

Klik hier voor een impressie van De Puls. 


Bij het Wonen in Zuidas platform brengen we marktpartijen en publieke instanties bij elkaar om te spreken over actuele topics en uitdagingen op het gebied van wonen in Zuidas. Ben je hierin actief bijvoorbeeld als investeerder, makelaar of ontwikkelaar en word je graag lid van het Wonen in Zuidas platform? Stuur een mail naar servicepoint@hellozuidas.com.

Tags: Wonen, Voorzieningen, Vastgoed, Ontwikkeling