Horecalogistiek: welke kansen liggen er voor de ondernemer in Zuidas?

Hello Zuidas FM Platform 19 februari 2020

Bereikbaarheid en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s voor bijna alle bedrijven en instellingen in Zuidas vandaag de dag. De drukte op de straten neemt toe. Dagelijks rijden 3.000 bestelbussen en 2.000 vrachtwagens naar bijna 5.000 horecaondernemers in Amsterdam, met gemiddeld maar twee zendingen.

Ook in Zuidas is deze drukte merkbaar. Veel gebouwen in ons gebied worden meerdere keren per dag bevoorraad door diverse leveranciers. Dit leidt tot opstoppingen op het wegennet en verhoogt de uitstoot van CO2.

Het FM Platform van Hello Zuidas stond afgelopen week in het teken van deze horecalogistiek. Hoe kunnen we dit slimmer en schoner aanpakken? En welke kansen liggen daar voor de ondernemer in Zuidas?

Onze collega Jessica Bekker deed de afgelopen 2 jaar samen met Kees-Willem Rademakers van Amsterdam University of Applied Sciences onderzoek naar horecabevoorrading in Zuidas. Tijdens het FM Platform werd een pilot gepresenteerd om samen met horeca ondernemers in Zuidas te kijken naar een nieuwe aanpak voor gebundelde leveringen van lokale leveranciers.

Dat het bundelen van leveringen belangrijk is blijkt ook uit een poortonderzoek van Green Business Club Zuidas. Zo stellen zij dat 1/3de van de leveringen in Zuidas bestaat uit eten of drinken. De piek van deze leveringen ligt in de vroege ochtend, precies op het moment dat ook alle zakelijke forensen Zuidas proberen te bereiken met grote verkeersinfarcten tot gevolg.

Naast de toevoer van producten moet er ook kritisch gekeken worden naar de afvoer, zo stelt Joost Kamerman van de start-up Seenons. Hij is één van de voorlopers in het slimmer bundelen van afvallogistiek. Seenons streeft naar een toekomst waarin 0% restafval de standaard is. Om dit te kunnen bereiken helpen zij bedrijven om hun afvalscheiding te vergemakkelijken en te verduurzamen. Uitgangspunt is dat partijen die goederen leveren, vervolgens ruimte hebben in hun vervoersmiddelen om op de terugweg weer goederen (afval) af te voeren.

Ben je horeca ondernemer, of staat jouw bedrijfskantine open voor de eerder genoemde pilot? Neem dan contact op met: servicepoint@hellozuidas.com.