Hoe reizen we straks naar Zuidas?

Vanaf 11 mei gaan de basisscholen, het speciaal onderwijs en de kinderdagopvanglocaties weer open. Die toename aan bewegingsvrijheid levert automatisch meer vraag op naar vervoersmogelijkheden. Het langzaam opstarten van deze vervoersstormen, waar we tot maart in groten getale dagelijks van afhankelijk waren, brengt in deze tijd behoorlijk wat vragen met zich mee. 

Woon-werkverkeer
Nu de maatregelen iets versoepeld worden gaan we steeds meer stil staan bij ons toekomstige woon-werkverkeer. Voor nu staat het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, waar mogelijk. Maar er komt een tijd dat we -wellicht in fases- ook weer terug gaan keren naar onze werkplekken. Een meerderheid van ons maakt hiervoor gebruik van het openbaar vervoer. Blijven we dat doen? Is de fiets niet een betere optie? Of een deelauto wanneer de afstand groter is?

Werkgeversoverwegingen
Voor bovenstaande keuzes sta je als werknemer niet alleen. Ook werkgevers storten zich op dit moment op de vraag: hoe waarborgen we de veiligheid van hun werknemers in het toekomstige woon-werkverkeer?

Van A tot Zuidas Webinars
Voor deze vraagstukken organiseert Van A tot Zuidas 12, 13 en 14 mei een reeks webinars. Het doel van de webinars is om werkgevers concrete handvatten te bieden om bewuste beleidskeuzes te maken in de manier waarop medewerkers naar Zuidas reizen na de Corona-crisis. Je kunt je hier voor deze webinars aanmelden. Lees hier meer over Van A tot Zuidas.

Corona vervoersladder
In verschillende nieuwsartikelen zag je de afgelopen tijd een corona vervoersladder voorbij komen. Een lijst met gewenste tot ongewenste opties om je in deze tijden te verplaatsen. Jezelf niet vervoeren (thuiswerken) is op die lijsten de meest gewenste optie. Onderaan de lijsten staat het reizen met het openbaar vervoer in de 2de klasse. Aanbieders van openbaar vervoer zijn op het moment hard bezig om ook in het openbaar vervoer ieders veiligheid te kunnen waarborgen.

GVB past haar dienstregeling aan
Zo heeft GVB vanaf 29 april weer meer voertuigen toegevoegd aan haar basisdienstregeling. Een noodzakelijke maatregel om de 1,5-meter afstand te kunnen blijven waarborgen. De nieuwe dienstregeling wordt gefaseerd in werking gesteld. Voor meer informatie over de huidige dienstregeling kijk je op de website van GVB.

NS voert praktijktesten uit
Ook de NS zoekt naar oplossingen om in de treinen de 1,5-meter afstand te kunnen waarborgen. Sinds vorige week rijden er tussen Zwolle en Groningen aangepaste dubbeldekkers die voorzien van stickers en schermen die ervoor moeten zorgen dat er voldoende afstand blijft tussen de reizigers. Deze aanpassingen zijn onderdeel van de praktijktesten die NS uitvoert om te kunnen bepalen welke maatregelen reizigers helpen om voldoende afstand van elkaar te bewaren. Je kunt hier zien hoe de dubbeldekkers in de eerste praktijktesten aangepast zijn.

Alternatieven
Voor kleinere afstanden in het woon-werkverkeer zou je kunnen overwegen om de fiets te gaan gebruiken. Daarvoor hoef je niet eens in het bezit te zijn van je eigen fiets. Er zijn tegenwoordig veel deelfietssystemen in de markt die je van een fiets kunnen voorzien. Reis je voor je werk binnen Zuidas? Overweeg dan eens de Hello Bike!

Zijn de afstanden in het woon-werkverkeer te groot? Dan is het gebruik van een deel/huurauto een goed alternatief. Aanbieders van deel –en huurauto´s in Zuidas hebben de nodige maatregelen genomen om ook deze vervoersmiddelen zo veilig mogelijk te maken in deze tijd. Lees er hier meer over.

Foto: Marcel Steinbach