Eerste dakdeel voor extra stationstunnel op zijn plek

Het was een spannend weekend in Zuidas, maar het kwam goed. Het eerste dakdeel voor de extra reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid ligt op zijn plek.

Wie op zaterdagochtend een van de drie webcams aanklikte, schrok waarschijnlijk. In de uren daarvoor had de reusachtige betonnen plaat die langs de Arnold Schönberglaan lag centimeter voor centimeter naar zijn eindbestemming gebracht moeten zijn. Maar het gevaarte lag nog op dezelfde plek als de dagen daarvoor. Een optelsom van kleine vertragingen toonde aan hoe ingewikkeld het is om dit enorme werk uit te voeren op een werkterrein ter grootte van een postzegel. Een kleine vertraging bij het ene onderdeel, betekende dat de volgende machine of de volgende vrachtwagen ook moest wachten. 

8 tot 10 meter per uur
Maar daarna ging het snel, aanzienlijk sneller dan verwacht. In plaats van 7 meter per uur gleed het dek met 8 tot 10 meter per uur naar zijn plek. Dankzij deze versnelling door bouwcombinatie ZuidPlus kon kostbare tijd worden ingehaald. En om 2 minuten voor 12 op zaterdagochtend lag het eerste dakdeel van de nieuwe reizigerstunnel – de Brittenpassage – op zijn plek, onder de sporen 2 en 3. Nog tijdens het schuiven werden achter het dakdeel de geleiders alweer weggehaald en reden vrachtwagens aan om de A10 Zuid weer op te bouwen met 2.500 kuub zand.

Terugbouwen
Nadat het dak op zijn plek was gearriveerd, krioelde het van de vrachtwagens met zand. Er werd begonnen met het terugbouwen van de sporen en de perrons, zodat het spoor vanaf zondagochtend weer gedeeltelijk in gebruik genomen kon worden. De geplande 06.00 uur haalden we niet, het werd 10.00 uur – met excuses aan de reizigers die zich tevergeefs op de perrons melden. Maar gezien de eerder opgelopen vertraging viel het uitstel mee.

Geslaagd
De rest van de zondag werd de A10 laag voor laag weer opgebouwd. Uiteindelijk waren alle pionnen om 3.30 verwijderd. Dat was 1,5 uur eerder dan gepland. Maandagochtend werd ook de volledige treindienstregeling volgens planning hervat. Operatie geslaagd.

Door: Zuidas.nl. Lees het volledige verslag hier, bekijk de foto's van Marcel Steinbach hier.