Doorkijk Zuidas 2022

Dinsdag 18 januari jl. vond ons eerste platform van 2022 plaats, het Facility Management Platform! Met als onderwerp ‘Doorkijk Zuidas 2022’. Wat staat er dit jaar te gebeuren in ons gebied? Waar kunnen onze members rekening mee houden als het gaat om continuering en verbetering van de faciliteiten in Zuidas? De gemeente nam ons er graag in mee.

Zuidas is vol in ontwikkeling. De komende jaren wordt er flink gebouwd. Indrukwekkende gebouwen sieren de skyline van Zuidas. Bedrijven, woningen, leisure, Zuidas staat niet stil. Inmiddels hebben we zelfs een bioscoop, en komen er onder andere een museum en een bibliotheek! En laten we vooral niet vergeten dat er een heel nieuw Station Zuid komt. Al met al werken we zo samen aan een uniek stuk Amsterdam. Maar wat betekenen deze ontwikkelingen voor uw organisatie?

Niels van den Brink, integraal verkeersmanager bij Zuidasdok, was onze eerste gids op deze reis door de Zuidas van de toekomst. Hij vertelde over de voortgang en planning van de verschillende passages en faciliteiten van het nieuwe Station Zuidas. De geplande ruime passages met genoeg trappen, horeca en inpandige fietsenstallingen spraken tot de verbeelding, zeker in combinatie met de indrukwekkende ‘artist impressions’. Komende zomer kunnen wij een paar grote afsluitingen verwachten voor Zuidas, deze zijn nodig om tot een volgende stap in de ontwikkeling van Station Zuid te komen.

  • Van 16 tot en met 22 juli 2022 is de Noordzuidlijn afgesloten
  • Van 22 juli tot en met 3 augustus 2022 is de A10 Zuid afgesloten tussen Badhoevedorp en oprit S109-RAI

Uiteraard zullen zowel de gemeente als Hello Zuidas hierover nog tijdig met u communiceren.

De reis door Zuidas werd vervolgd door Maarten van Ettekoven en Thomas Bokeloh, omgevingsmanagers Gemeente Amsterdam. Zij leidden ons door andere delen van Zuidas. Bijvoorbeeld naar de aanleg van het Hogelandplein, waar met waterpartijen en bomen verschillende sferen worden gecreëerd. En het Europaplein Oost, waar een kunstwerk komt te staan, veel groen en zelfs onder de grond een waterbassin van Waternet!

Naast natuur en vertier komen er ook een hoop nieuwe gebouwen. Denk aan twee nieuwe woontorens, en op de kop van de nieuwe wijk Ravel zelfs een van de hoogste houten kantoorgebouwen genaamd ‘NSI’. En de imposante projecten Tower Ten, Tripolis Park en het Labgebouw (VU). Drie gebouwen die al ver in ontwikkeling zijn en waarvan de oplevering niet ver in de toekomst ligt! Al met al kregen we tijdens dit platform een zeer goed beeld van de toekomst van Zuidas.

Maarten en Thomas namen ons tot slot nog mee in de dilemma’s die zij tegenkomen bij de omgevingsplannen. Hierbij zochten we de interactie met elkaar op. Vragen als waar we de fietsen laten, of onze auto’s. En als er garages bij komen, hoe deze geëxploiteerd moeten worden? Maar ook zaken als vergroening, hetgeen geld kost versus vastgoed, wat geld oplevert. Hoe vinden we dat de gemeente daarmee om moet gaan? Zeer interessante vraagstukken die een paar mooie discussies opleverden.

Als sluitstuk leidde Olivier Otten, directeur van Hello Zuidas, ons nog door 2022, ons lustrumjaar! Waarin verschillende interessante en mooie evenementen de revue zullen passeren. Te beginnen met vandaag (28 januari), wanneer Olivier te gast is bij Ruth Jansen van Zuidas Today Talkshow. Daarnaast hebben we in maart een speciale membermeeting in Nhow, in mei reiken we de eerste Zuidas Duurzaamheidsprijs uit op de Floriade in Almere en op 27 oktober vieren wij een groot lustrumfeest. En zo zijn er nog vele activiteiten waar de Zuidas van kan genieten, want wie jarig is trakteert! Stay tuned!

De presentaties die gegeven zijn tijdens dit platform, vindt u hier en hier.

Het Facility Management platform is tot stand gekomen dankzij de samenwerking met Gemeente Amsterdam en haar partners, en uiteraard de members van Hello Zuidas. Wilt u er de volgende keer ook bij zijn? Neem dan contact op met Elisa Schouten, voorzitter van het Facility Management platform: elisa.schouten@hellozuidas.com