Zuidas wordt nóg levendiger

Op 20 mei vond het (digitale) Wonen in Zuidas overleg plaats. Een inspirerende samenkomst die het hoofd en hart voedt met hoop en zin. Er komt wederom meer levendigheid naar Zuidas!

Naast het goede nieuws dat recent bekend werd gemaakt over een donderdagmarkt vanaf september 2021, zijn er vanaf later dit jaar nóg meer redenen om te verblijven in Zuidas. Zo opent Rialto hier een bioscoop, VU Griffioen een theater en starten ze tezamen een cultuurcafé met expositieruimte Wonder en werken Naturalis, EDGE en VU samen aan Sapiens, een interdisciplinair museum en werkplaats onderin het nieuwe gebouw the Valley. Genoeg om naar uit te kijken dus!

Raymond Walravens & Steffie van der Horst (Rialto), Eme van der Schaaf (Griffioen), Philipp Pattberg (VU) en Peter Rijntjes (Naturalis) namen de bezoekers van het Wonen in Zuidas overleg mee in al deze ontwikkelingen.

Rialto

Met Rialto, dat haar deuren opent in het najaar van 2021, krijgt Zuidas een bioscoop. Een bioscoop met zeer variërend aanbod. Naast alle fraaie Europese en Amerikaanse films, zijn juist ook de pareltjes uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika hier te zien. Kenmerkend voor Rialto zijn de vele specials: kunstfilms in Cracking the Frame, documentaires in Docupodium, klassiekers in Rialto Klassiek, nieuw filmtalent in Rialto For Short, en nog veel meer.

En jij kunt helpen om de nieuwe locatie van Rialto de glans te geven die het verdient.
Rialto is een crowdfunding gestart voor een vierde projector. Vooral de inrichting van de cabines, de plek waar de filmprojector staat, is een kostbare zaak. Bijna alles is klaar, alleen ontbreekt er nog één projector. Deze projector kost om en nabij de € 35.000, een enorm bedrag dat ze met jouw hulp bij elkaar willen brengen. Doneer!

Griffioen

In hetzelfde gebouw als Rialto, komt VU Griffioen. Hét onderdeel van de VU waar onderwijs en cultuur op sublieme wijze samenkomt. En waar vanuit er gebouwd wordt aan duurzame, lokale communities met geëngageerde en culturele programmering. Theater, workshops en cursussen op gebied van kunst en cultuur. Daarnaast komt er een echt cultuurcafé, die dagelijks geopend is van 12.00u tot zelfs 01.00u in de nacht!

Sapiens

Leefbaarheid is niet alleen in de zin van dat het fijn en gezellig is op Zuidas. Leefbaarheid geldt ook voor het ecosysteem waar wij ons in bevinden. Met Sapiens als interdisciplinair museum en werkplaats waar jonge mensen de “incubator for solutions” kunnen zijn, krijgt Zuidas een uniek nieuw onderdeel waar stappen gezet worden richting een duurzame toekomst. Een toekomst met een nieuw circulair systeem.

In Sapiens, wat zal huizen in de centrale begane grond en eerste verdieping van the Valley, ontstaat een plek met confronterende doch menselijke tentoonstellingen. Daarnaast kunnen er theatervoorstellingen plaatsvinden. Ook is er een experimentele ruilbeurs, een groene online omroep en op termijn mogelijk een plantaardig restaurant. Sapiens heeft, in het kader van een leven lang leren, ook speciale programma’s ontwikkeld. De eerste twee die plaats zullen vinden gaan over korte ketens en biobased bouwen.

Blijf op de hoogte

Ben jij net zo geïnspireerd geraakt als wij en wil je op de hoogte blijven van bovenstaande ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief, of beter nog, laat jouw organisatie lid worden van Hello Zuidas!