Zuidas: Op ontdekkingsreis met je oren

Op vrijdag 25 februari presenteerde Urban Sound Lab haar tweede luisterwandeling in Zuidas. Hello Zuidas was erbij. 

Loop eens naar buiten, sta stil en luister eens goed. Niet enkel horen, nee echt luisteren. Hoeveel verschillende geluiden hoor je? Kun je ze onderscheiden? Waar komen ze vandaan? Wat of wie maakt deze geluiden? Het is de stad die je hoort, de stad Amsterdam. Onze stad.

Een beschrijving van de oefening die we als bezoekers van de presentatie van Urban Sound Lab kregen, in de Botanische Tuin, die overigens ook in de winter erg mooi is om te bezoeken. Je kent vast wel uitspraken als ‘Niet slechts kijken, echt zien.’ of ‘Niet slechts horen, echt luisteren.’ Dit laatste is precies wat Urban Sound Lab probeert te bereiken met haar luisterwandelingen.

In de luistergids ‘Op ontdekkingsreis met je oren’ word je meegenomen door Buitenveldert, Zuidas en Zuid. Bewoners uit de buurt hebben hier de afgelopen maanden geluiden opgenomen op locaties die ze goed kennen. Geluiden die ze bijvoorbeeld mooi en opvallend vinden of geluiden die ze dagelijks horen. Hun audio opnames zijn te beluisteren op de interactieve, online kaart van Urban Sound Lab.

Als voorzitter van stadsdeel Amsterdam Zuid, kwam Sebastiaan Capel de luisterwandeling openen. De wandeling is het resultaat van de samenwerking tussen het stadsdeel, Soundtrackcity en de inwoners uit het gebied. Hier zijn 8 bijzondere locaties uitgekomen waar je langs kunt lopen en de zeer uiteenlopende geluidssferen kunt ervaren. Net als bij de vorige wandel- en luistergids ‘Beatrixpark: Op expeditie naar de luisterhorizon’ ga je ook in deze wandeling zelf aan de slag met geluid. Urban Sound Lab heeft een aantal luisteropdrachten bedacht die je helpen om intenser en gerichter te luisteren, vergelijkbaar met de oefening die bovenaan dit artikel beschreven staat. Zeer de moeite waard!

Dan willen we nog even terugkomen op Sebastiaan Capel, voorzitter van stadsdeel Amsterdam Zuid. Na de komende verkiezingen neemt hij, na 20 jaar in de Amsterdamse politiek, waarvan 8(!) jaar als stadsdeelvoorzitter, helaas afscheid. Wij willen hem vanuit Hello Zuidas hartelijk bedanken voor zijn vele jaren inzet voor onze mooie Zuidas en hem veel succes wensen bij zijn verdere loopbaan. We hopen Sebastiaan nog regelmatig tegen te komen in het gebied.

Urban Sound Lab is een initiatief van Soundtrackcity, stadsdeel Amsterdam Zuid en haar inwoners. Bekijk hier de interactieve, online kaart en ga op ontdekkingsreis met je oren.