We blikken met veel plezier terug op de eerste editie van Wonen in Zuidas van 2023!

We blikken met veel plezier terug op de eerste editie van Wonen in Zuidas van 2023! Afgelopen 13 april was het netwerk van Wonen in Zuidas te gast bij Vesteda: gezien de ligging als schakel tussen de nieuwe gebouwen van Zuidas en het ‘oude Buitenveldert’, de perfecte locatie om het te hebben over het onderwerp van deze middag: Wonen in Buitenveldert!

Astrid Schlüter – COO bij Vesteda, nam ons onder deskundige leiding als host en dagvoorzitter mee in het programma van deze middag en ging het gesprek aan met sprekers Olaf Nieuwenhuis (Kroonenberg Groep), Ton Venhoeven (Venhoeven CS) en Bart Vink (Stadsdeel Zuid) over de ontwikkelkansen voor het als tuinstad gebouwde Buitenveldert.

Allereerst was Olaf Nieuwenhuis, directeur projectontwikkeling bij Kroonenberg Groep, aan het woord. Na een beknopte terugblik over het algemene uitbreidingsplan en de demografie van Buitenveldert, werden verschillende panden van Kroonenberg Groep uitgelicht. Zo is er gesproken over de woningen op en rondom het Gelderlandplein, maar ook over het onlangs opgeleverde appartementencomplex Q Residences op de hoek van de Buitenveldertselaan en de Van Nijenrodeweg. Het optoppen van bestaande appartementen complexen, hoogteaccenten op hoeken en bouwen aan randen van parken zijn zienswijzen van Kroonenberg Groep die volgens Olaf ook zeker meegenomen kunnen worden in de ontwikkelkansen voor Buitenveldert.


Vervolgens nam Ton Venhoeven, architect en directeur/oprichter van VenhoevenCS, ons mee in zijn visie voor Buitenveldert. Volgens Ton moeten we, naast groene verduurzaming, ook streven naar sociale verduurzaming. Denk aan autovrije buurten, of zonnepanelen voor de hele wijk. Hergebruik van casco’s maakt het mogelijk om milieu, levendigheid en groen te mengen. Zo kan een vitale gemengde woon-werk wijk met veel voorzieningen worden gecreëerd. Buitenveldert zou een ‘15 minuten stad’ kunnen zijn, waar alles oploop afstand te bereiken is. Stad maken in de Stad, aldus Ton.


Tenslotte sprak Bart Vink, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid. Bart benoemde dat Buitenveldert een buitenwijk is met veel kwaliteit en veel groen. Echter snijdt de ‘Berlijnse muur’ (het Vesteda gebouw) Buitenveldert af van Zuidas en zijn er stadstraten nodig die uitnodigen om er naartoe te lopen - zoals de Lelylaan in Nieuw West. De Zuidasmarkt is een goed voorbeeld dat bijdraagt aan de verbinding met Buitenveldert. Daarnaast ziet Bart, net als Olaf en Ton, mogelijkheden in het optoppen van bestaande gebouwen. Of deze visie van hen uiteindelijk werkelijkheid zal worden zal de tijd uitwijzen.

Heb je een interessant onderwerp en/of wil je bij het volgende Wonen in Zuidas overleg aanwezig zijn en sta je nog niet op onze mailinglijst? Neem dan contact op met Rinske Berg, secretaris van het Wonen in Zuidas platform, via rinske.berg@hellozuidas.com