VU, Vebego en RAI vertellen over hun duurzame ambities

Dit jaar zijn de RAI, VU en Vebego onze sponsoren bij de Zuidas Duurzaamheidsprijs 2024. Hier is de organisatie (Hello Zuidas, Green Business Club Zuidas en Gemeente Amsterdam Zuidas) heel erg blij mee! Alle drie wonnen vorig jaar ook een Zuidas Duurzaamheidsprijs: in de categorieën Maatschappij & Economie (Vebego), Mobiliteit & Logistiek (VU) en de Publieksprijs (RAI). Tijd om deze organisaties en hun duurzame projecten beter te leren kennen.

Rientz Mulder (RAI) 


Vertel iets over het project waarmee de RAI vorig jaar de Duurzaamheidsprijs heeft gewonnen?

“We wonnen de award met onze lokale en plant-based event catering. Dit project “Hartverwarmend Amsterdam” is gericht op het verminderen van de ecologische voetafdruk van onze evenementen door meer plant-based menu-opties aan te bieden. We werken hiervoor samen met lokale leveranciers om seizoensgebonden en biologische ingrediënten te gebruiken, wat resulteerde in smaakvolle en duurzame gerechten. Het project was niet alleen succesvol in het verminderen van CO2-uitstoot en voedselverspilling, maar ook in het verhogen van bewustwording en acceptatie van plantaardige voeding bij onze bezoekers.”

Wat betekent duurzaamheid voor jouw organisatie?

“Duurzaamheid is een belangrijke kernwaarde binnen onze organisatie. We streven naar een balans tussen economische groei, milieubescherming en sociale verantwoordelijkheid. Dit vertaalt zich in concrete acties zoals het minimaliseren van afval en het efficiënt gebruik van energie. We zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om onze impact op het milieu te verminderen en een positieve bijdrage te leveren aan onze omgeving.”

Hoe kijk je aan tegen de Zuidas Duurzaamheidsprijs?

“Deze Zuidas duurzaamheid award is een belangrijke erkenning voor organisaties die zich inzetten voor een duurzamere toekomst. Het is een platform dat inspirerende initiatieven in de schijnwerpers zet en anderen motiveert om soortgelijke stappen te ondernemen. Wij zien de prijs als een waardevolle stimulans voor bedrijven om creatief en vastberaden te zijn in hun duurzaamheidsinspanningen.”

Jullie zijn dit jaar sponsor. Waarom vinden jullie het belangrijk om deze prijs te steunen?

“Als winnaar van de award, voelen wij een verantwoordelijkheid om duurzaamheid te blijven bevorderen. Door de prijs te sponsoren, willen we andere organisaties aanmoedigen om duurzame initiatieven te ontwikkelen en uit te voeren.”

Roy Ploum (Vebego)


Vertel iets over het project waarmee Vebego vorig jaar de Duurzaamheidsprijs heeft gewonnen?

“De Zuidas heeft nog een enorme weg te gaan op het gebied van inclusie. Wij willen hier vanuit onze bedrijfsfilosofie verandering in gaan brengen. Als Vebego bieden we iedereen een rol van betekenis aan; aanpakkers noemen wij ze graag. Deze kennis en ervaring willen we graag delen met alle bedrijven op de Zuidas en in samenwerking met bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam willen we onze aanpakkers een kans bieden om op de Zuidas en daarbuiten een plek te vinden. Wat als we denken in kansen op de arbeidsmarkt in plaats van beperkingen. Als we vooral kijken wat mensen wel kunnen i.p.v. wat mensen niet kunnen.”

Wat betekent duurzaamheid voor jouw organisatie?

“Vanaf het allereerste begin – bijna 80 jaar geleden – is ‘Great Work’ ons speerpunt geweest. Bij Vebego bieden we werk met betekenis. We helpen met trots onze 40.000 mensen een onafhankelijk, betekenisvol bestaan op te bouwen en positief bij te dragen aan de maatschappij. Dat geldt in het bijzonder voor onze meer dan 6.500 mensen in kansarme posities of met een afstand tot de arbeidsmarkt. Duurzaamheid zit dan ook in de genen van ons bedrijf.”

Hoe kijk je aan tegen de Zuidas Duurzaamheidsprijs?

“De duurzaamheidsprijs gaat aan de ene kant over erkenning wat je als bedrijf aan het doen bent op het gebied van duurzaamheid. Aan de andere kant gaat het ook over bewustwording voor alle bedrijven actief op de Zuidas. Hoe en op welke manier kun jij je steentje bijdragen aan een betere en mooiere wereld.”

Jullie zijn dit jaar sponsor. Waarom vinden jullie het belangrijk om deze prijs te steunen?

“Wij vinden dat deze prijs echt impact maakt. En daarom is het belangrijk dat deze prijs in stand wordt gehouden en nog meer bedrijven uitdaagt om met duurzaamheid, op welke manier dan ook, bezig te zijn.”

Rooske Gaal, Insa Duvos en Diederik Leusink (VU) 


Vertel iets over het project waarmee de VU vorig jaar de Duurzaamheidsprijs heeft gewonnen?

“Vrije Universiteit Amsterdam won vorig jaar met de ‘VU Green Travel Grant’. Wij stimuleren daarmee studenten om met de trein naar hun exchange bestemming te reizen”, aldus Insa Duvos van de VU International Office. “Studenten die met de trein gaan, kregen afgelopen jaar tot 185 euro uitbetaald (mede afhankelijk van hun eindbestemming). Voor komend academisch jaar hebben we het bedrag nog een keer verhoogd naar 212 euro. Hopelijk helpt dit om nog meer studenten te overtuigen duurzaam te reizen."

Wat betekent duurzaamheid voor jouw organisatie?

“Duurzaamheid is één van onze speerpunten”, zegt Rooske Gaal, regiehouder duurzaamheid bij de VU. “In ons onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering werken we aan een eerlijke leefbare wereld en duurzame oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd. Zo richten we ons onder meer op een gasloze campus.

Diederik Leusink, Directeur Campusontwikkeling, vult aan: “We zetten in op Warmte Koude Opslag om de gebouwen duurzaam te verwarmen en koelen. In de winter wordt koude onder de grond opgeslagen, om in de zomer mee te koelen. Met warmte precies andersom. Daarnaast maken we gebruik van 100% duurzame elektriciteit, onder het motto ‘Zero Waste VU’ zetten we in op het voorkomen van restafval, hebben we groenblauwe daken, wormen- en bijenhotels en nog veel meer.”

Hoe kijk je aan tegen de Zuidas Duurzaamheidsprijs?

“Elke stimulans om te verduurzamen op Zuidas juichen we toe”, zegt Diederik. “Kennisuitwisseling is daarbij een belangrijk onderdeel, wat ook wordt gestimuleerd door de Duurzaamheidsprijs”, vult Rooske aan.

Jullie zijn dit jaar sponsor. Waarom vinden jullie het belangrijk om deze prijs te steunen?

Diederik: “Voor de VU is het één van de manieren, om duurzaamheid en de goede initiatieven die bijdragen aan het behalen van de doelen, binnen en buiten de VU, aandacht te geven.”

Tekst: Gordana Todorovic

Beeld: Caily Bobby Jo en Ritchie Damwijk