Verder versterken van de band met Zuidas blijft de focus

Op 28 september sprak het team van Hello Zuidas met haar members over de impact van COVID-19 op Zuidas. De afgelopen maanden zijn veel bedrijven en instellingen in het gebied druk in de weer geweest met plannen en protocollen om hun bedrijfsvoering aan te passen aan alle noodzakelijke maatregelen. Hoe kijken ze terug op deze tijd? En hoe zien ze de toekomst? Aan het woord: RAI Amsterdam, ABN Amro, VU, Maarsen Groep en gemeente Amsterdam.

Flexibiliteit in indeling kantoorgebouwen
ABN Amro stond aan de wieg van de ontwikkeling van Zuidas. Vanaf het hoofdkantoor aan het Gustav Mahlerplein werkten voor het coronavirus ruim 6000 medewerkers. Inmiddels ziet die situatie er heel anders uit. Medewerkers werken voornamelijk vanuit huis.

Die enorme verandering in capaciteitsbehoefte zet tot nadenken volgens Petran van Heel, Sector Banker Bouw en Vastgoed bij ABN AMRO. Het vermoeden is dat kantoren in Zuidas niet zo snel zullen inkrimpen. Wel zullen veel kantoorgebruikers, net als ABN Amro, nadenken hoe zij intern en extern het gebouw anders gaan indelen. Flexibiliteit is hierin een vereiste.

Ook woningbouw past ontwerpen aan
De zoektocht naar een nieuwe indeling van gebouwen herkent ook Ton Boon, Directeur Ontwikkeling bij Maarsen Groep (oa. betrokken bij ontwikkeling Hourglass, Gershwin Brothers en Noma House). In de woningbouw werd al langer maatwerk geleverd. Er bestaat een mogelijkheid dat de coronacrisis blijvend de ontwerpen van woningen zal veranderen. Je kunt daarbij denken aan het standaard opnemen van werk- en studeerplekken in woonplattegronden.

De trend om kantoorgebouwen te transformeren naar woongebouwen zal in Zuidas voorlopig nog niet zo snel aan de orde zijn. Er is immers nog heel wat bouwgrond te vergeven. De afgelopen 5-10 jaar is aan Zuidas heel wat woningbouw toegevoegd. En die trend zet door. De kansen voor Zuidas liggen nu voornamelijk in het realiseren van betaalbare woningbouw om de diversiteit van de woonwijk te stimuleren. Daar liggen inmiddels verschillende tenders voor klaar.

2021: verbinding VU met stadswijk wordt nog sterker
Flexibiliteit werd de afgelopen maanden ook gevraagd van alle onderwijsinstellingen in het land. Zo ook van de Vrije Universiteit in Zuidas. Josja van der Veer, Directeur Facilitaire Campus Organisatie en voorzitter van de Raad van Toezicht van stichting Hello Zuidas, ziet een enorme impact van de noodzakelijke maatregelen op studenten en medewerkers. De focus van de VU ligt in deze tijd, naast de overgang op digitaal onderwijs, dan ook op het welzijn van deze groepen. De campus is een ontmoetingsplek. Iedereen mist die samenkomsten. Locatie gebonden onderwijs gaat door in Zuidas, maar het gros van studenten en medewerkers werkt en studeert voorlopig vanuit huis.

Ook de Campus van de VU is aan flinke veranderingen onderhevig. Zo krijgt het een nieuwe entree en is de ontwikkeling van een nieuw onderzoeksgebouw en laboratoriumgebouw van start gegaan. Deze laatstgenoemden vormen een hele belangrijke bijdrage aan Zuidas als Innovation District. In 2021 zal de band tussen VU en de stadswijk Zuidas nog verder worden versterkt met de realisatie een nieuw theater, filmzalen en Sapiens (in samenwerking met The Edge en Naturalis). Bewoners van de stadswijk worden zo meer en meer betrokken bij deze belangrijke kennisinstelling in onze stadswijk.

Steeds meer bijdragen aan diversiteit en levendigheid van Zuidas
Verdere betrokkenheid bij Amsterdam en Zuidas is ook een streven van RAI Amsterdam voor de toekomst. Pauline Bottema-Sanders, General Council bij RAI Amsterdam en nieuwe voorzitter in spe voor de Raad van Toezicht van Hello Zuidas, schetst de enorme impact van de bedrijvigheid van RAI op de stad Amsterdam, de wijk Zuidas en omstreken. Wanneer er in de afgelopen jaren een groot internationaal evenement in de RAI werd georganiseerd, zaten hotels soms tot aan Den Bosch volgeboekt. Impact op een dergelijke schaal biedt enorme kansen voor werkgelegenheid, hotelbezettingen en restaurantreserveringen.

Wat kan RAI met haar kennis en capaciteiten nu in de toekomst nog meer betekenen voor Amsterdam en Zuidas in het bijzonder? Het antwoord zal liggen in de kansen voor de commerciële ruimtes, kantoren rondom het gebouw en de logistiek. De focus ligt op het beter inrichten van de ruimte rondom het gebouw. Zo kan RAI ook in de toekomst blijven bijdragen aan de diversiteit van de gebruikers van Zuidas en de levendigheid van het gebied.

Zaak om iedereen erbij te houden
Gemeenten kijken naar de lange termijn, daarmee zijn ze bijna getraind om door een crisis heen te kijken. Dat neemt niet weg dat de impact van deze crisis op levens van mensen enorm is. Naast de economische impact zie je ook de maatschappelijke impact. Alleenstaanden hebben het momenteel ontzettend zwaar, aldus David van Traa, directeur Zuidas gemeente Amsterdam. Waar jongeren vaak met elkaar wonen, zijn alleenstaande ouderen sneller geïsoleerd door de oproep thuis te blijven en het gebrek aan afleiding. De gemeente doet er alles aan deze mensen betrokken te houden.

Het stimuleren van de levendigheid en het realiseren van aantrekkelijke openbare ruimte zijn opdrachten die daarmee in urgentie zijn toegenomen. Het is welkom dat het gebied van high-end naar meer toegankelijk gaat. De plannen van het Conservatorium om naar het Beatrixpark te komen dragen daaraan bij. 

Foto: Marcel Steinbach