Slimme gebouwen & veiligheid, de toekomst of het heden?

Veiligheid is niet alleen fysiek, binnen of op straat. Veiligheid begint soms digitaal, zo leerden we tijdens het Hello Zuidas Veiligheidsplatform van 8 maart jl. en tevens een Special voor onze Facility Members. Op de agenda het thema Artificial Intelligence & Smart Buildings. Een veelbelovend thema dat tot de verbeelding spreekt.

Een slim gebouw. Thuis denkt u dan aan verlichting, geluid of zelfs gordijnen die u kunt bedienen met uw telefoon of met AI van een van de grote techbedrijven. Maar op kantoorgebied zijn ‘Smart Buildings’ toch net even iets anders, wisten Robert Rosier en Frank Vos van TPEX ons te vertellen.

TPEX, een Smart Building Operator, maakt gebouwen makkelijker te onderhouden, duurzamer en veiliger. Zij maken als het ware een digitale dubbelganger van het gebouw, ook wel digital twin. waarna ze via sensoren precies kunnen bijhouden wat bijvoorbeeld de temperatuur, luchtvochtigheid en zuurstofkwaliteit is in het gebouw. Roel Akerboom van EDGE Next was ook aanwezig. EDGE is gericht op gebouwrapportage over certificering, en well being naar de stakeholders enerzijds en naar de gebruiker anderzijds. TPEX is hierin de tussenschakel. Ook houdt TPEX in samenwerking met Securitas bij of er bijvoorbeeld ongenode gasten aanwezig zijn. Dit doen ze door het camerasysteem situaties te leren herkennen, waardoor er automatisch een signaal naar de meldkamer van Securitas verstuurd kan worden. Allerlei technieken die bijdragen aan veiligheid, leve de toekomst (of het heden?)!

Vervolgens was het de beurt aan Elmer Engel en Michel Pan van D&B The Facility Group, die dienstverlening leveren aan high-end real estate en ambitieuze corporaties. Ook zij implementeren de nieuwste technieken om het kantoor(leven) beter te maken. Denk aan robots die de ramen en vloeren schoonmaken, of sensoren die bijhouden of de wc rollen bijna op zijn, de koffie aangevuld moet worden of zelfs of de planten water nodig hebben. Sommige van deze onderdelen zijn nog in ontwikkeling, maar je snapt waar het heen gaat. Ook weer mooie voorbeelden van een slim & duurzaam gebouw!

Als laatste waren Jan Huisman en Jeroen Jansen van EQUANS aan de beurt, voorheen bekend als ENGIE. Zij zochten direct de interactie op, door de vele bezoekers die in het digitale overleg aanwezig waren, te vragen wat veiligheid nou voor hen betekent. Steekwoorden als ‘gevoel’, ‘eigendommen’ en ‘sociaal’ kwamen naar boven. Welke echter het meest bleef hangen, was ‘Voorkomen onbevoegde beïnvloeding’. Een pakkende samenvatting die een opstapje maakte naar het verdere verhaal van Jan en Jeroen. De toenemende vraag naar het optimaliseren van kostenmanagement, borgen van bedrijfscontinuïteit, focus op het verbeteren van veiligheid en gezondheid van medewerkers en uiteraard verduurzaming, maakt de transitie naar een slimme werkomgeving noodzakelijk en tegelijkertijd uitdagend. Dit leidde in het overleg tot een dialoog met elkaar over hoe je dit nou aanpakt. Vragen waar EQUANS duidelijke antwoorden op had.

Zo gaven TPEX, D&B en EQUANS ons een helder beeld van het heden, waarin de toekomst zich steeds vaker afspeelt. De drie presentaties kunt u hier vinden:

Presentatie TPEX

Presentatie D&B The Facility Group

Presentatie EQUANS

Bent u ook geïnteresseerd in het bovenstaande thema, zou u een platform willen bijwonen of wilt u in contact komen met één van de sprekers? Neem dan contact op met Elisa Schouten, Voorzitter van het Veiligheidsplatform & Facility Management Platform, via elisa.schouten@hellozuidas.com.