MKB digital workspace: hulp van studenten bij digitaliseren

Bij Zuidas denken veel mensen al snel aan grote, internationale bedrijven. Er zijn echter ook veel kleinere ondernemers en bedrijven die kantoorruimte huren in de verschillende ''multitenant' kantoorpanden. Digitaliseren van de bedrijfsvoering is in deze tijden extra belangrijk geworden nu mensen thuisblijven en minder geneigd zijn kantoren en winkels te bezoeken. De overheid, verschillende onderwijsinstellingen in de Metropoolregio Amsterdam en het bedrijfsleven slaan de handen ineen om MKB bedrijven te ondersteunen in deze transitie naar online.

''Digitaliseren leidt tot een sterkere concurrentiepositie, kostenbesparing en zelfs tot meer omzet. Grote bedrijven hebben dit allang door, maar voor veel mkb-ondernemers is de kennis hiervoor niet altijd beschikbaar”, zegt Ellen Spitshoven van MKB Digital Workspace. Het programma MKB Digital Workspace, mogelijk gemaakt door o.a. Rabobank, koppelt techstudenten aan mkb-ondernemers om te werken aan concrete digitaliseringsvraagstukken. “Het is belangrijk dat de projecten direct extra omzet, meer klanten of minder kosten opleveren.” MKB Digital Workspace ondersteunt mkb-ondernemers met 2-50 medewerkers uit Noord-Holland met digitalisering door techstudenten onder begeleiding in een ‘digitale sprint’ te laten werken aan hun vraagstuk. Het resultaat van de digitale sprint is altijd een oplossing die direct toepasbaar is in het bedrijf. Doordat ondernemers en mkb-ondernemers tijdens de digitale sprints samenwerken leren ze elkaar goed kennen voor mogelijke toekomstige banen. De studenten komen van de Hogeschool van Amsterdam, het ROC en de Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit. Door deze samenwerking verbetert MKB Digital Workspace ook de aansluiting tussen het onderwijs en bedrijfsleven. Daarnaast geeft MKB Digital Workspace de ondernemers meer inzicht over de mogelijkheden van digitalisering voor het bedrijf.


Het contact verloopt heel goed. Het is jammer dat je elkaar niet in het echt kan ontmoeten, maar hierdoor spreek je wel vaker af.

Momenteel loopt er een programma waarbij 60 studenten in groepjes 12 mkb-ondernemers ondersteunen. Ondanks de corona-maatregelen loopt dit project door via allerlei Teams, Zoom of andere videocalls. Onderneemster Esther Molenaar van deelnemer Bureau Bewust Verzekerd zegt daar het volgende over: “Het contact verloopt heel goed. Het is jammer dat je elkaar niet in het echt kan ontmoeten, maar hierdoor spreek je wel vaker af. Het niveau van de presentaties maakte echt indruk op me. Tot nu toe zijn we vooral gegroeid door mijn netwerk en de aanbevelingen van tevreden bestaande klanten via online marketing willen we deze groei verder versnellen. Daar gaan de studenten ons mee helpen.”

Zuidas bedrijven die een project op willen pakken met deze studenten om efficiënter te werken en/of meer omzet te genereren zijn van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Ellen Spitshoven via ellen@mkbdigitalworkspace.nl


Tags: MKB, Ondernemen, Digitaliseren, Rabobank