Lebkov stapt over op kalfsvriendelijkste melk van Nederland

Op Zuidas kun je sinds kort genieten van een heerlijk bakje biologische koffie met de kalfvriendelijkste melk van Nederland. Koffieketen en familiebedrijf Lebkov & Sons gebruikt alleen nog maar Kalverliefde melk in hun zaken. Lebkov is de eerste grote horeca-onderneming die de biologische melk van Kalverliefde gaat afnemen. 

Dat dit hen extra geld gaat kosten maakt ze helemaal niets uit. "Het is logisch dat de melk duurder is, doordat het kalfje na de geboorte bij zijn moeder mag blijven", zegt Grardie Akkerhuis, eigenaar van Lebkov & Sons, hieronder op de foto met zijn dochter Eva (links) en Janina van Kalverliefde (rechts). 

Grardie licht het besluit toe: "Wij merken dat onze keuze voor duurzame en biologische producten mensen aantrekt. Wij willen graag de werkelijke prijs voor voedsel betalen. Zo zijn we twee jaar geleden overgestapt van vrije uitloop eieren naar biologische eieren, omdat we van mening zijn dat onze impact met zo’n 75.000 eieren per jaar, groot is. Ook dit had effect op de prijs en het risico bestond dat we daardoor een stuk minder van onze twee populairste sandwiches zouden verkopen. Desondanks, hebben we bewust deze keuze gemaakt. Hetzelfde geldt voor Kalverliefde: als dat betekent dat we daardoor minder cappuccino’s verkopen dan is dat maar zo."

10.000 bakjes koffie per week

Lebkov heeft 8 zaken in Nederland (waarvan 3 in Amsterdam) en verkoopt meer dan 10.000 bakjes koffie per week. De keten gebruikt hiervoor ruim 1400 liter koemelk. Doordat ze nu kiezen voor Kalverliefde melk, stellen ze een melkveehouder in staat om ook het kalfje langer bij de koe te laten. "Hierdoor kunnen we een nieuwe boer helpen de omschakeling te maken naar "kalf-bij-koe". Zo zie je dat als er meer vraag is naar onze melk, meer kalfjes na de geboorte bij de koe kunnen blijven."

100 procent achter menukeuze

Lebkov wil zich graag goed voelen bij alles wat ze hun klanten voorschotelen en 100 procent achter de menukeuze staan. Ze zijn inmiddels twee keer met de hele familie bij Kalverliefde boer Armando langs geweest om echt goed te begrijpen hoe het systeem werkt. Grardie: "Hierdoor snappen we waardoor de melk duurder is: het kalfje drinkt gewoon 1000 liter als het bij zijn moeder mag blijven. Ik betaal de boer hier graag voor. Ik zie het ook als een groot pluspunt dat deze melk afkomstig is van een Biologisch Dynamische boerderij. Biologisch-dynamische landbouw en voeding (ofwel BD) is een speciale vorm van biologisch, met nog hogere eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie. Dit is onze bijdrage aan een beter voedselsysteem."

Kijk voor meer informatie op: Lebkov & Sons, good food