¨Iedere dag voelt nu als een Zuidas zondag¨- Interview Emile Rietveld

Zoals we vandaag al stelden in onze nieuwsbrief keert het leven heel langzaam weer terug in Zuidas. Maar de straten zijn nog steeds stiller dan ooit. Dat merkt ook Emile Rietveld, bewoner en ondernemer in Zuidas. Onze projectleider Openbare Ruimte & Veiligheid Fouad Benaya vroeg hem hoe hij deze tijd beleeft.

Meer weten over onze pijler Openbare Ruimte & Veiligheid of onze projectleider Fouad? Kijk dan hier of stuur een mail naar fouad.benaya@hellozuidas.com

Hoe heet je? 
Emile Rietveld

Wat is je functie en jouw relatie met de Zuidas? 
Zuidas bewoner, VvE (Vereniging van Eigenaren) bestuurder en eigenaar van Avenue Services BV. (Avenue Services biedt wijktoezicht aan op de Zuidas om de veiligheid op de straten te waarborgen en te verbeteren.)

In hoeverre merk je dat het Coronavirus impact heeft op jouw werk en leefomgeving? 
Normaliter is de Zuidas een bruisende omgeving, met doordeweeks veel mensen en een goede sfeer op straat. Als gevolg van Coronacrisis zijn de straten leeg, kantoren donker en horeca gesloten en voelt iedere dag als een Zuidas zondag.

In hoeverre zie je het gebied veranderen door de Coronacrisis? 
Laat ik beginnen met een positieve verandering; de straten zijn en blijven schoner en vrij van zwerfafval. Veel bewoners doen een wandeling op straat en er is een groter gevoel van saamhorigheid. Voor de lokale ondernemer is dit een hele zware tijd. Voor de Coronacrisis waren verschillende horeca ondernemers, op veelvuldig verzoek van de Zuidas bewoners, voornemens om in het weekend open te gaan. De grote vraag is nu welke ondernemers deze periode overleven en wie van hen dan ook nog bereid is om in het weekend de deuren te openen.

Waar ben je extra alert op in de Coronacrisis?
In deze tijd let je meer op je buren en met name diegene die in de risico groep vallen. Je probeert ze te helpen door boodschappen te halen of een (digitaal) praatje te maken. Als VvE bestuurder hebben we o.a. de schoonmaak geïntensiveerd, extra aandacht laten besteden aan het reinigen van aanraakdelen, liftregels gemaakt en 1.5m afzettingen aangebracht. Ook vraag ik aan mijn servicemanagers om extra tijd en aandacht te besteden aan bewoners die dit nodig hebben zodat zij niet in een isolement raken.

Zou er volgens jou meer moeten gebeuren op het gebied van veiligheid?
Er is altijd ruimte om de veiligheid te verbeteren, zeker in een aantrekkelijk gebied als de Zuidas. Ik zie ook hier nog te vaak onnodige onveilige situaties. Ondanks de inmiddels opgedane ervaringen en de huidige technieken die beschikbaar zijn laten veel gebouwen nog grove steken liggen op het gebied van veiligheid en preventie.

Zo ja, wat dan? 
Er zijn duidelijk verschillen merkbaar bij gebouwen die wel of geen onderdeel zijn van een VvE. Bij gebouwen die geen onderdeel zijn van een VvE hebben bewoners (huurders) weinig invloed of er geïnvesteerd wordt in (extra) maatregelen zoals camera toezicht en goed hang- en sluitwerk omdat zij afhankelijk zijn van de groot eigenaar of investeerder. Maar ook gebouwen die wel lid zijn van een VVE laten steken liggen en dat frustreert mij soms wel. Hier ligt in mijn ogen een mooie uitdaging bij o.a. de Gemeente Amsterdam om dergelijke minimale eisen op het gebied van veiligheid af te dwingen bij de realisatie en oplevering van een woongebouw.

Wat mis je het meest aan de ‘normale’ Zuidas?
De overdag drukke Zuidas met kantoorpersoneel lopend door de straten en de daarop aansluitende rustige avonden. Het bruisende stukje Zuidas is op dit moment nergens terug te vinden, even snel een koffie of smoothie halen zit er (nog) niet in.

Zie ook: 'Zuidas in beeld in tijden van Corona'

Wil je nog wat kwijt aan de lezers? 
De straten mogen dan minder bruisend zijn maar juist in deze tijd raad ik iedereen aan extra alert te zijn om verdachte situaties of personen. Daarnaast een oproep aan alle Zuidassers en Zuidas bezoekers, steun de lokale (kleine) ondernemers en bovenal, Stay Safe!