EDGE en Crossover gebouwen om naar uit te kijken dit jaar

Twee complexen op Zuidas zijn volgens Arcam gebouwen om naar uit te kijken dit jaar. Het  gaat om EDGE Stadium van Atelier Pro en Crossover van Team V Architectuur. Zij maken kans op een nominatie voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2023. 

Sinds 2008 organiseert Arcam jaarlijks de Amsterdamse Architectuurprijs, waarin ze kwalitatieve architectuur binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam in de schijnwerpers zetten en het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren. 

Op de eventuele nominatielijst staan tien Amsterdamse gebouwen om naar uit te kijken in 2023, waaronder twee op Zuidas. Traditiegetrouw maakt Arcam altijd in maart de nominaties van de Amsterdamse Architectuurprijs bekend. 

EDGE Stadium

Eind twintigste eeuw ontwierp Atelier Pro het kantoorgebouw Forum in Amsterdam Zuid. Na de verhuizing van voormalig verhuurder en opdrachtgever Loyens & Loeff, kreeg het architectenbureau de kans om het gebouw te herontwikkelen onder de nieuwe naam EDGE Stadium.

In het ontwerp van het EDGE Stadium (foto) wordt onder andere het atrium en de entree opnieuw ingericht. Het atrium krijgt een geheel nieuwe uitstraling en wordt heringericht als centrale ruimte met voorzieningen voor de toekomstige huurders. Door het maken van een houten hybride pop-up wordt ruimte gecreëerd om het EDGE Workspace concept op de begane grond te integreren.

Verder wordt bij de herontwikkeling rekening gehouden met open ruimtes, biophilic design (ontwerpen met de natuur) en een dakterras. Door de grote vloerplaten en sfeervolle trappenhuizen worden huurders en gebruikers aangemoedigd om elkaar te ontmoeten, te verbinden en zich door het gebouw te verplaatsen.

Crossover

Het nieuwe multifunctionele CrossOver-gebouw komt prominent op de hoek van de afrit van de A10 Zuid en de Europaboulevard te staan. Gebiedsontwikkelaar AM won in november 2017 de tender, vanwege het hoge ambitieniveau dat de ontwikkelaar liet zien. Naast energieneutraliteit richt het ontwerp zich op gezondheid, circulariteit, mobiliteit en sociale duurzaamheid.
Crossover krijgt zes woonverdiepingen aan de ene kant en negen kantoorverdiepingen aan de andere kant. Op voorhand stond vast dat hier een gebouw moest komen met meerdere functies: kantoorruimtes, woningen – deels sociale woningbouw – en culturele en commerciële voorzieningen. Het kantoorgedeelte moet plek bieden aan een interessante mix van verschillende huurders. Uniek is dat de huurders op elke kantoorverdieping een groen terras tot hun beschikking hebben. De 120 sociale huurwoningen in Crossover zijn voor 60 startende studenten en 60 statushouders. De verhuurder wordt Woonstichting De Key. Medio 2023 moet het complex zijn opgeleverd.

Ook in 2022 waren er op Zuidas twee gebouwen om naar uit te kijken. Dat zijn Tripolis Park van architectenbureau MVRDV en Hannie en Aldo van Eyck, en Q Residences van architectenbureau Studio Gang en co-architect Rijnboutt

Hieronder zie je welke Amsterdamse gebouwen dit jaar nog meer op de lijst staan. 

https://arcam.nl/architectuur-tips/10-amsterdamse-gebouwen-om-naar-uit-te-kijken-in-2023/

(Fotocredit Edge: Marcel Steinbach)

(Visuals Crossover: Zwartlicht)