Drie miljoen kilo wegend gevaarte verschoven naar de A10

Een mega operatie op de Zuidas. Een 3 miljoen kilo wegend gevaarte van staal en beton is dinsdag 24 januari richting de A10 geschoven om zo ruimte te maken voor de bouw van het vijfde dakdeel voor de Brittenpassage.

Al geruime tijd lag het vierde dakdeel, een gigantische betonnen plaat van 70 bij 14,5 meter, op de voorbouwtafel naast de A10. Gisteren werd dit dakdeel 21,5 meter opgeschoven richting de A10. Dit gebeurde met een gemiddelde snelheid van zo’n zeven meter per uur.

 In augustus afsluiting A4 en A10 Zuid 

Het vierde en vijfde deel worden in augustus op hun plek geschoven voor de tweede stationspassage. Van zaterdagavond 5 tot maandagochtend 14 augustus is er daardoor grote verkeershinder aan de zuidkant van Amsterdam. Acht dagen lang zijn de A4 en A10 Zuid dicht van knooppunt Badhoevedorp tot oprit S109 RAI vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. Ter hoogte van station Zuid worden tijdelijk de snelweg en een deel van het treinspoor verwijderd.

De nieuwe stationspassage komt ten westen van de huidige stationspassage, in de aarden wal waarop de snelweg en het trein- en metrospoor liggen. Als het hele project klaar is wordt Station Zuid één van de grootste stations van Nederland en verdwijnt de A10 onder de grond.