Zet jouw geluid op de kaart!

Hoe klinkt het bij jou voor de deur? Hoor je ronkende auto's, een rinkelende tram, toeterende scooters? Ruisende populieren in de wind? Vliegtuigen, vogels of voetballende kinderen? Of, alles tegelijk? Wat zijn jouw favoriete geluiden? Zet ze op de kaart met Urban Sound Lab!

Urban Sound Lab
Urban Sound Lab is de rondreizende luisterwerkplaats van Soundtrackcity in Amsterdam Zuid. Het is een fysiek én digitaal platform waar bewoners en bezoekers van Zuid het stadsgeluid onderzoeken. Een Lab waarin stedelingen bewust worden gemaakt van de betekenis en verbindende kracht van hun auditieve beleving van de openbare ruimte. De komende vier jaar strijkt het Urban Sound Lab jaarlijks neer in een nieuw deelgebied van Zuid om daar het geluid te onderzoeken. In 2021 zijn de Zuidas en Buitenveldert aan de beurt.

DIGITAAL GELUIDSARCHIEF
Soundtrackcity heeft voor Urban Sound Lab een digitaal geluidsarchief ontwikkeld waaraan iedereen kan bijdragen door een eigen geluidsopname te uploaden met een beschrijving wat het geluid betekent en hoe het voelt. Het is een levend archief dat steeds wordt aangevuld en waar de verzamelde geluiden kunnen worden beluisterd en becommentarieerd. Doel van het archief is verbondenheid en betrokkenheid bij de directe leefomgeving te vergroten en meer bewustzijn te genereren voor de betekenis van auditieve aspecten van de stad. Het archief werkt daarnaast als een digitale ontmoetingsplek waar mensen hun auditieve ervaringen delen met andere Amsterdammers uit Zuid.

Neem een kijkje op de kaart en luister wat andere mensen hebben geupload:
https://archive.urbansoundlab.nl

Maak eenvoudig een account aan om je eigen geluiden te uploaden:
https://urbansoundlab.nl/je-geluid-uploaden

MEEDOEN AAN HET ONDERZOEK VAN URBAN SOUND LAB
Samen met bewoners en bezoekers doen we in 2021 onderzoek naar de omgevingsgeluiden van de Zuidas en Buitenveldert. We nodigen mensen rechtstreeks uit om hun geluidservaring te delen op de kaart en mensen kunnen zich aanmelden als onderzoeker. Onderzoekers krijgen van ons gedurende een week onze ‘doorgeef recorder’ in bruikleen, een ZOOM H2n en een koptelefoon. Deze recorder maakt kwalitatief betere opnames dan een mobiele telefoon en is supergemakkelijk in gebruik.