Cybersecurity: zijn jouw gegevens veilig?

Zijn jouw systemen goed beveiligd? Natuurlijk trap jij niet in verkeerde e-mails waarin je gevraagd wordt om een bestand of link te openen. Toch? En natuurlijk lock jij altijd braaf je computer, wanneer je deze niet gebruikt. Weet je het zeker? 

De meeste mensen hebben een goed slot op hun voordeur. Maar heeft dit zin, wanneer je het niet op slot draait? En hoe zit het met het slot op de achterdeur? Dit is waar Manuel van Strien van NDI ICT Solutions zijn presentatie mee begon, tijdens het Hello Zuidas Veiligheidsplatform op 4 maart. Informatiebeveiliging is in de meeste organisaties nog steeds niet goed gewaarborgd. Incidenten als in Maastricht, bij Hogeschool Inholland of het Staring College bewijzen dit maar weer eens. In veel gevallen wordt een inbraak te laat gesignaleerd en wordt er zelfs losgeld betaald voor gegevens die door de hack gegijzeld zijn.

In december 2019 kreeg de Maastricht University te maken met een ‘ransomware’ aanslag. Meer recent speelde de internationale politieactie ‘LadyBird’ en werd agressieve malware als Emotet bestreden. Tijdens het Veiligheidsplatform spraken we met Coen Wartenhorst, de CISO van de VU, Manuel van Strien, Director of Operations bij NDI ICT Solutions en Frederiek Burlage & Barend Frans van de Politie. Wat is geleerd van bovenstaande casussen? Hoe kunnen bedrijven en instellingen zich beschermen? Wat is het handelingsperspectief en wat kan de Politie hierin betekenen?

Volledige veiligheid bestaat niet. Immers, waar mensen werken worden fouten gemaakt. Maar het is wel belangrijk hoe met deze fouten en gevolgen ervan omgegaan wordt. Er zijn vele manieren om cybersecurity in jouw organisatie te verbeteren. Het meeste is echter terug te leiden tot twee zaken: Awareness en Maturity. Hoe bewust zijn jouw medewerkers van de gevaren van cybercrime? Elke medewerker is een potentiële ingang voor hackers. En, mocht een hacker door die eerste muur breken, is jouw organisatie dan volwassen genoeg om de hack te signaleren en erop te handelen? Hoe snel kan jouw organisatie doorschakelen om extra gevoelige systemen direct af te sluiten voor gevaren? Vele vragen die leiden tot een betere beveiliging van jouw gegevens.

De grootste tip komt van de Politie. Ben je slachtoffer van een hack? Neem dan altijd contact op met de Politie. De politie is afhankelijk van private partijen en wil meer met de private sector samenwerken, ook omdat de aangiftebereidheid vrij laag is. De politie staat altijd open voor een vrijblijvend gesprek, waarna het aan jou is om wel of geen aangifte te doen. Je kunt hier zelfs jouw wijkagent voor vragen!

Lijkt het jou ook interessant om ons Veiligheidsplatform eens bij te wonen? Meld je dan aan via servicepoint@hellozuidas.com.