ThomasTour: hoogtepunten uit architectonisch hoogtepunt de Thomaskerk

Vanaf juli 2021 biedt De Thomas u de ThomasTour aan: een gratis audiotour-wandeling door het pand aan de Prinses Irenestraat 36. Wat vindt u allemaal in ons huis, in de jaren '50 ontworpen en gebouwd door architect Karel Sijmons? 

Aan de buitenkant oogt de Thomaskerk als een ‘gewone’ kerk, al mist de kerktoren. Het is een onopvallende verschijning aan de rand van de Zuidas, opgetrokken uit doodgewone gele bakstenen. Je zou al met al niet verwachten dat de Thomaskerk een van de hoogtepunten is uit de Nederlandse kerkarchitectuur na 1945. Maar als je eenmaal binnen bent geweest en het gebouw op je hebt laten inwerken, snap je dat dit een verborgen kunstwerk is.

Symboliek

In zijn ontwerp van de Thomaskerk heeft Sijmons recht willen doen aan de belangrijkste liturgische functies van de kerk: de Doop, het Woord en de Tafel. Zo staat het doopvont aan de voet van de kansel om te benadrukken dat de doop in het midden van de gemeente moet plaatsvinden. De verkondiging van het Woord vindt plaats in het hoge gedeelte van de kerk omdat het Woord ruimte nodig heeft. In de lage ruimte staat de Tafel voor de viering van het Avondmaal. De zandstenen vloer doet denken aan de woestijn waar Mozes doorheen trok met zijn volk en het dak golft als de zee. Het driehoekig daklicht verwijst naar de drieëenheid. Dergelijke symboliek die verwijst naar de Bijbel is in de Thomaskerk nog veel meer te vinden.

Religie en cultuur

Uniek is dat het kerkgebouw naast een kerkzaal een eigen theater heeft. Zo komen in de Thomaskerk religie en cultuur samen. Het verbinden van deze twee was volgens Sijmons de functie van een kerkgebouw bij uitstek. Door de decennia heen heeft veel van wat er in de Thomaskerk plaatsvond te maken gehad met de verbinding van cultuur en religie. Beide gaan in essentie over de kwetsbaarheid van de mens, maatschappijkritiek en schoonheid.

De Thomaskerk is in 1966 in gebruik genomen. Inmiddels is de kerk aangewezen als gemeentelijk monument.

Dagelijks: volg de ThomasTour

Wilt u de Tour volgen? Kom naar De Thomas en scan daar met uw eigen mobiele telefoon of tablet de QR-code voor de Tour. U luistert dan naar het verhaal van de achtergrond van het ontwerp, het verhaal van de architect en de verhalen van de kunstenaars, die artefacten in het pand hebben gebracht. Wilt u liever lezen dan luisteren? Dat kan ook: de gehele tekst is ook te vinden in de app.

Extra

In de zomer van 2021 treft u ook Origins, van kunstenaar Ivan Cremer aan in De Thomas. En voor het pand is zijn object Dancers from Oblivion te vinden, onderdeel van ARTZUID 2021.

Foto's: Marcel Steinbach