'Origins', kunst van Ivan Cremer, te vinden in De Thomas

Tot 17 oktober 2021 staat het imposante sculptuur Origins van beeldhouwer Ivan Cremer in de kerkzaal van de Thomaskerk. Het geheel is een grootse hommage aan de architect van de Thomaskerk Karel L. Sijmons, zijn grootvader.


‘Alles wat ik te zeggen heb zit in deze kerk’, waren de enige woorden die architect Karel L. Sijmons (1908-1989) achterliet over de totstandkoming zijn levenswerk: De Thomaskerk.


Voor zijn kleinzoon Ivan Cremer de aanleiding om een zoektocht te beginnen naar de betekenis van de architectuur, en daarop te reageren met zijn werk als beeldhouwer. Volgens Cremer een zoektocht naar de oorsprong van het bestaan, geschreven in hout en steen.

Behalve de vijf meter hoge sculptuur Origins, worden in de kerkzaal van De Thomas ook zes kleinere bronzen beelden getoond die ten oorsprong liggen aan het project; de serie Choreography of the Origins.
 

Vóór de kerk staan verder drie manshoge beelden van Cremer, Dancers from Oblivion, als onderdeel van de Sculptuur Biënnale ARTZUID21.


In de theaterzaal van De Thomas is een documentaire te zien over de totstandkoming van het gehele project. Tenslotte is ook de audiotour ThomasTour te beluisteren, die u meeneemt door het bijzondere monumentale kerkgebouw en de vele kunstwerken.


De Thomas is tot 17 oktober 2021 dagelijks geopend tussen 12-17 uur. Welkom in De Thomas, een huis om op verhaal te komen.

www.dethomas.nl/origins/