< Back to Home

Vastgoedmagnaat Rosenbaum koopt markant gebouw aan de Zuidas

De Amsterdamse vastgoedmagnaat Ronny Rosenbaum heeft een groot multifunctioneel gebouw gekocht dat nu wordt ontwikkeld aan de Zuidas. RBJ Group of Companies, het bedrijf dat is opgericht door Rosenbaum, heeft zo'n €300 mln betaald voor het 75.000 m2 tellende gebouw, zo meldt vakblad Vastgoedjournaal.

Valley, zoals het markante gebouw heet, gaat 196 huurappartementen bevatten, variërend van 55 m2 tot 700 m2, maar ook kantoorruimtes, horeca, retail en parkeergarages. De kantoorruimtes zijn al grotendeels verhuurd, meldt de ontwikkelaar OVG Real Estate.

Transformatie Zuidas

Artist Impression Valley aan de Amsterdamse Zuidas. Het complex moet in 2021 klaar zijn.Artist Impression Valley aan de Amsterdamse Zuidas. Het complex moet in 2021 klaar zijn.Foto: OVG Real Estate

'Valley is een symbool voor de transformatie van de Zuidas', zegt David van Traa directeur van deZuidas. Het gebied in Amsterdamwas lange tijd een purekantorenlocatie waar vooralzakelijke dienstverlenersneerstreken. De voorzieningenwaren schaars, en er woondenagenoeg niemand; de wijk was inde avonden en weekendenuitgestorven.

Het eenzijdige karakter maakte hetgebied kwetsbaar. 'Pas als je kantoren mixt met wonen, ruimtesvoor winkels, cafés, restaurants enscholen krijg je leefbare en aantrekkelijke wijken', zeiwethouder Kajsa Ollongren eerdertegen Het Financieele Dagblad.

Er zijn de afgelopen jaren al de nodige horecazaken en een aantal winkels bijgekomen op Zuidas. Het gebied telt inmiddels 2000 woningen, in 2030 moeten dat er 7000 zijn.

Ook het type bedrijven dat naar de Zuidas trekt wordt diverser. Naast financiële en zakelijke dienstverleners, strijken er steeds vaker IT- en techbedrijven neer. Ook dat maakt de kantorenlocatie minder kwetsbaar als er bijvoorbeeld een crisis uitbreekt.

Hoofdprijs

Bedrijven die zich aan de Zuidas vestigen en beleggers die er panden kopen moeten wel de hoofdprijs betalen. Doordat de kantoorruimte aan de Zuidas schaars is en de vraag hoog stijgen de huren hard. De tophuren liggen nu op €380 per m2 per jaar, blijkt uit recente cijfers van vastgoed adviseur JLL. Dat was eind 2015 nog €345 per m2.

Deze ontwikkelingen maken het gebied ook een bijzonder gewilde plek voor vastgoedinvesteerders. Recent legde het Franse Amundi namens een Koreaanse belegger €500 mln neer voor het Atrium. Nog nooit was in Nederland zoveel geld betaald voor een gebouw.

Nieuwe koers

Voor RBJ markeert de aankoop ook nieuwe koers. Rosenbaum is vooral bekend van de vele winkelpanden die hij heeft aan de Amsterdamse Kalverstraat en de PC Hooftstraat. 'Deze belegging voor de lange termijn past perfect in ons diversificatiebeleid' zegt David Beesemer, directielid van RBJ.

Valley, dat is gelegen aan de Beethovenstraat, tegenover het hoofdkantoor van ABN Amro, wordt naar verwachting in 2021 opgeleverd.