< Back to Home

Fietsparkeergarage Strawinskylaan is geopend

De splinternieuwe ondergrondse fietsparkeergarage Strawinskylaan is op maandag 7 mei opengegaan. Om 05.20 uur konden de eerste fietsers naar beneden, om een weekje 'proef te draaien'. De officiële opening is op maandag 14 mei.

Erg veel fietsers waren er nog niet op de eerste dag, maar dat gaat ongetwijfeld veranderen. We herinneren ons nog goed dat na de opening van de tijdelijke stalling in januari 2018 het aantal fietsen de eerste paar dagen op één hand te tellen was. Maar in maart moesten we er wegens ruimtegebrek nog 200 bij maken. Opvallend genoeg stond deze tijdelijke stalling maandag nog wel tjokvol, terwijl precies daaronder een ware fietsoase ligt.

Spectaculair

De afdaling naar de stalling Strawinskylaan is behoorlijk spectaculair. Het 'tapis roulant', de fietsrolband, is lang genoeg om het glazen dak en het honingraatmotief van de ingang uitgebreid te bewonderen. Eenmaal beneden schuiven twee enorme glazen deuren open en treedt de bezoeker een indrukwekkende ruimte binnen, goed voor niet minder dan 3.750 fietsen. Dat zijn er 250 meer dan aanvankelijk gedacht. De Y-vormige zuilen waarop het dak van de garage rust, de fraaie lichtranden boven de rekken en niet te vergeten de glazen wand met het vijfhoekmotief, ze maken dat de ruimte licht en veiligheid uitstraalt.

Derde stalling

Met de stalling Strawinskylaan is de derde, tevens grootste ondergrondse fietsparkeergarage bij station Amsterdam Zuid in gebruik genomen, naast die onder het Mahlerplein (3.000 plaatsen) en onder het Zuidplein (2.500 plaatsen). Al die plekken zijn nodig vanwege de verwachte groei van het aantal treinreizigers op station Amsterdam Zuid: van rond de 100.000 per dag nu, naar 250.000 tot 300.000 in 2030.

Zuidasdok

De nieuwe stalling is onderdeel van het project Zuidasdok: de verbreding van de A10 Zuid, die in het hart van Zuidas onder de grond verdwijnt, plus een compleet vernieuwd station. Om ruimte te maken voor de tunnel moet een flink aantal bovengrondse fietsparkeerplaatsen verdwijnen. Voor deze fietsen en fietsers is garage Strawinskylaan meer dan een goed alternatief aan de noordkant van het station. De stalling is de eerste 24 uur gratis, alleen toegankelijk met een OV-chipkaart en altijd beveiligd. Wie de fiets eenmaal heeft gestald en de ondergrondse garage per trap verlaat, komt uit op het Zuidplein, onder het viaduct over de Strawinskylaan. Het is dan nog een paar minuten lopen naar het station. Wat wilt u nog meer.