< Back to Home

City vreest opkomst Frankfurt na brexit

De Londense City is beducht voor concurrentie van Frankfurt als Europees financieel centrum na de brexit. 'Van alle potentiële rivalen is Frankfurt de enige stad die het in zich heeft om Londen te kunnen uitdagen', zegt Jeremy Browne, die de belangen van de City in de EU behartigt, in een gesprek met het FD.

Browne was maandag op het ministerie van Financiën en doet dinsdag de Amsterdamse Zuidas aan. Net als in andere EU-landen betoogt hij in Nederland dat het van onverantwoordelijke kortzichtigheid zou getuigen als de 27 resterende EU-landen de brexit aangrijpen om het enige echte financiële centrum in Europa de nek om te draaien. Vooral Frankrijk stuurt daar in zijn ogen op aan.

Kritiek op May

Hoewel de meeste bedrijven in de Square Mile tegen de 'erg ontwrichtende' brexit waren, laat Browne zich niet verleiden tot directe kritiek op Theresa May. De Britse premier heeft in Brusselse ogen de sleutel in handen naar de volgende fase, waarin kan worden onderhandeld over de toekomstige relatie, inclusief de belangen van de banken.

'Het zou goed zijn om van beide kanten te horen waar ze over tien jaar willen staan', antwoordt Browne op de herhaalde vraag waarom Brussel - en niet Londen - verantwoordelijk moet worden gesteld voor de dreigende impasse.

Hogere kosten

De EU zou volgens hem uit puur eigenbelang de leidende positie van Londen moeten koesteren. Andere financiële centra kunnen als 'versterkte satellieten' om dit 'moederschip' blijven cirkelen. 'Het alternatief is dat er in Europa geen financieel centrum met de schaal, het volume en de deskundigheid van Londen overblijft. Zoiets bepaalt de markt en kan niet door een commissie in Brussel worden verordonneerd.'

EU-onderhandelaars maken in zijn ogen een fatale fout door de City als een Brits belang te zien, waarvoor de Britse regering maar een oplossing voor verzinnen. De EU moet die visie zelf ontwikkelen, omdat het Verenigd Koninkrijk straks de belangrijkste partner van de EU is op het gebied van handel en veiligheid. Fragmentatie van de Europese kapitaalmarkt betekent ook meer risico en minder liquiditeit, dus hogere kosten.

Rigide

Vooral Parijs neemt volgens Browne geen genoegen met een ondersteunende rol, ook al maakt de Franse hoofdstad veel minder kans dan Frankfurt om Londen naar de kroon te steken. 'Parijs streeft ernaar om de financiële hub binnen de EU of althans de eurozone worden. Maar Frankrijk heeft een slechte reputatie, met hoge lasten, een rigide arbeidsmarkt en de indruk dat toezichthouders hun eigen banken voortrekken.'Volgens Browne, die voor de Liberal Democrats staatssecretaris was in de eerste regering-Cameron, leeft er in de City ook zorg over de politieke koers in Duitsland, maar heeft Frankfurt meer te bieden. 'De ECB zit er, het ligt centraal en heeft goede verbindingen.' Hij constateert met genoegen dat de ambities van de deelstaat Hessen niet lijken te worden gesteund door de regering. 'Berlijn haalt liever fintech-bedrijven binnen.'

Amsterdam

De reizende City-ambassadeur begrijpt dat steden als Amsterdam, Dublin en Luxemburg proberen een graantje mee te pikken door financiële instellingen na de brexit een vestigingsplaats binnen de EU te bieden. Dublin deelt taal, tijdzone, reisgebied en rechtssysteem met Londen. Bovendien zijn de belastingen laag. Amsterdam biedt nabijheid, stabiliteit, voorspelbaarheid en goede levenskwaliteit. Luxemburg maakt volgens Browne een deugd van de woningnood door toe te staan dat fund managers heel veel naar het hoofdkantoor in Londen delegeren.

Deze landen hebben volgens Browne echter goed door dat ze de positie van Londen niet moeten ondergraven. 'Ik wil niet arrogant klinken, maar Londen staat voor een Japanse of Amerikaanse bank op gelijke hoogte als New York of Singapore. Die markten plukken de vruchten als Londen wegvalt.'

 

Bron: FD