< Back to Home

ARC17 Architectuur: Summertime – SeARCH

Summertime is een eigentijds woongebouw dat bestaat uit twee blokken met in totaal 197 middeldure huurwoningen, circa. 1.100 m2 commerciële ruimte, een ondergrondse garage met 150 parkeerplaatsen en een gemeenschappelijke fietsenstalling. Het levert een belangrijke bijdrage aan de ambitie van de gemeente Amsterdam om de Zuidas verder te ontwikkelen tot een aantrekkelijk en gemengd stadscentrum voor wonen en werken.

Het plan beantwoordt tevens aan de grote vraag naar middeldure huurwoningen in Amsterdam en biedt een goede aanvulling op het reeds bestaande woningaanbod in het hogere huursegment op de Zuidas. Met de komst van Summertime is de tweeduizendste woning op de Zuidas gerealiseerd. In de plint van blok 12 bevindt zich onder andere een kinderdagverblijf dat bijdraagt aan een levendige woonomgeving.

Bij het ontwerp van architectenbureau SeARCH is gekozen voor een opzet van twee blokken, waarbij is gestreefd naar maximaal uitzicht en afstand ten opzichte van elkaar en in verbinding met de omliggende gebouwen. De gebouwen lopen taps naar elkaar toe. De gebouwen, die zijn voorzien van kleurrijke details, bestaan uit een systeem van gestapelde woningen die als 'pixels' ten opzichte van elkaar verspringen. Hiermee wordt het speelse woonkarakter benadrukt en geeft het een eigen identiteit ten opzichte van de grote gebouwen in de directe omgeving. Het complex bevat een grote verscheidenheid aan woningtypes, die allen zijn voorzien van een royale buitenruimte. Een aantal appartementen is uitgevoerd als loft-woning; een populair woonconcept voor (jonge) mensen die stedelijk willen wonen. De appartementen worden ontsloten door een centrale hal met vides en bewoners genieten hier van een overvloed aan daglicht. De centrale entrees worden gemarkeerd door een kunstwerk van geglazuurde gevelstenen.

In het ontwerp zijn duurzaamheidsmaatregelen geïntegreerd, zoals groene daken, PV-panelen en vogelhuisjes. Hiermee voldoet het project aan de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente Amsterdam.

Bron: www.dearchitect.nl